Ribersborg

Ribersborg är en härlig plats med en lång strand med badbryggor, stora härliga grönområden runtomkring och en lång gå- och cykelbana som sträcker sig från Västra Hamnen till början av Limhamn.  I början av Ribersborg närmast centrum och Västra Hamnen ligger det en stor öppen hundrastplats där hundarna kan få springa fritt. På första bryggan efter hundrastplatsen ligger Malmös bästa kallbadhus innehållande 5 bastu, två havspooler och restaurang. Den andra bryggan som kommer efter kallbadhuset kallas T-bryggan och är en populär badbrygga. Vattnet här är rätt långgrunt och passar utmärkt för familjer med mindre barn. I slutet av gå- och cykelbanan närmast Limhamn ligger handikappbadet. På sommrarna öppnar kioskerna upp och det finns gott om aktiviteter att göra på Ribersborg då det finns volleybollplaner, lekplatser, minigolfbana och Limhamnsfältet som har gräsplaner för fotboll, amerikansk fotboll och rugby.

 

Västra Hamnen

I Daniaparken i Västra Hamnen så hittar man små runda bryggor som man kan bada ifrån med breda stentrappor man kan sola på. Ovanför stentrapporna över en grusväg har du även gräsplättar som du kan utnyttja. På en uppbyggd ramp bredvid bryggorna hittar du en utkiksplats där det även finns en liten utkiks bro som går rakt ut över vattnet. Man hittar även på andra sidan av bryggorna en stor plattform som på sommaren brukar fyllas med dans och musik. I byggnaderna bakom gräsplättarna finns det många restauranger, kaféer och glassbarer som man kan fika på eller varför inte ta med maten och picknicka på gräset med fin havsutsikt.

 

Scaniabadet

2006 invigdes Scaniabadet i Malmö Västra Hamnen. Här finns ett stort soldäck som är hela 75m långt och 20 m brett med tre badbryggor. Badbryggorna är byggda så att den ena är lite högre än den andra, vilket innebär att det finns tre olika höjder på bryggorna att hoppa i och bada ifrån. Intill soldäcket ligger det en strandrestaurang där man kan sitta under parasoll i solstolar, med fötterna i sanden och njuta av något ät- och drickbart. En liten bit bort från soldäcket hittar du även volleybolls planer.

 

Öresundsbron

Bästa bron i Malmö är Öresundsbron som sträcker sig mellan Malmö och Köpenhamn. Bron blev klar år 2000 och invigdes 1 juli av Sveriges kung Carl XVI Gustaf och Danmarks drottning Margrethe II. I samband med invigningen så arrangerade man broloppet som var en löptävling.

Hela förbindelsen är 15,9 km lång där de första 7,8 km från Malmö är en brodel och övergå sedan vid den tillbyggda ön Pepparholmen till en tunnel under vattnet. Varför man valde att göra tunnel under vattnet på Danmarks sida över sundet var för att det hade varit en fara för Kastrups flygtrafik om det skulle vara en högbro stående där då Kastrup flygplats ligger nära sundet. Kollar man på bilder av bron sett från ovan ser det ut som om bron slutar mitt i vattnet på ön Pepparholmen.

Översta delen av bron består förbindelsen av motorväg som även tillhör E20, under motorvägen finns det ett dubbelsidigt järnvägsspår. Det har varit populärt för många svenskar att söka jobb över sundet då man tack vare Öresundsbron smidigt och lätt kunnat pendla med kollektivtrafik eller eget fordon.

Öresundsbron har en 1092 m lång snedkabelbro vars pyloner är 203,5 m höga och totalt 4 st. Till jul brukar de tända pylonernas topp efter adventsljusen. Söder om Malmö är den östra delen av högbron ansluten i Lernacken och den västra delen av bron är ansluten till Pepparholmen. 5,35 km av högbron ligger på den svenska sidan.

Pepparholmen är en konstgjord ö som är hela 4,1 km lång och uppbyggd av material från bland annat Öresunds botten. Ön har utvecklat sin egna natur och flera sällsynta arter har etablerat sig på ön och har blivit ett naturreservat. Förutom naturreservatet så finnas här även en helikopterplatta till nödfall och avfarter till för underhållsarbete på ön. Järnvägen som har gått rakt under motorvägen på bron svänger ut på Pepparholmen och går istället parallellt med motorvägen in i tunneln.

Drogdentunnel heter tunneln som tar vid motorvägen på Pepparholmen och är 4050 m lång och leder till det danska fastlandet i Amager vid Kastrups flygplats.

Öresundsbron har även inspirerat till den bästa svensk-danska TV kriminalserien Bron som utspelar sig i båda städerna över sundet. Bron eller Broen som den heter på danska började sändas år 2011 och det har gjorts 4 säsonger. Den har även vunnit priser så som Prix Europa för bästa tv-serie 2012 och det kanadensiska Banff Rockie Award för bästa kriminaldram och många andra priser. Första säsongen är såld till 160 länder.