Malmö Festivalen

Malmöfestivalen arrangeras en gång om året. Festligheterna pågår i en hel vecka i början av augusti. Under veckan som festivalen pågår erbjuds det många aktiviteter för vem som helst som vill vara med och delta.  I veckan före festivalen skickas det ut ett program till hushållen där man kan se hela veckans upplägg av aktiviteter, vilka artister som ska komma och när de uppträder, vilka matstånd som kommer att vara på plats osv.

Matkartan – I tidningen har de ritat upp en karta över Gustav Adolfs Torg där merparten av matstånden finns utplacerade som ett U runt torgets ena halva. De har numrerat varje stånd och under kartan är matstånden uppradade i nr. ordning med namn på vad stånden heter och en kort beskrivning av vad de erbjuder på menyn. Populära maträtter under festivalen brukar bland annat vara Langos, Louisiana som är kycklingfilé med Idaho potatis och en super god limesås till detta och Texas burgare. Längs Södergatan från Gustav till Stortorget, Davidshallsbron vid kanalen och Raoul Wallenbergs plats hittar man fler matstånd. Där finns även enstaka matstånd utplacerade på Södertull som ligger mellan kanalen och Gustav, Stortorget, Hamngatan, Posthusplatsen och dansbanan vid Centralen och Barnlandet som ligger vid Stadsbiblioteket.

Förutom matstånden så finns här även olika platser med massor av aktiviteter att delta i.

Raoul Wallenbergspark är ungdomarnas till håll där Unga scenen ligger och där fontänen i parken förvandlas till en dans rink/scen. Här finns även andra aktiviteter som man kan delta i som streetbasket, olika kampsporter, dans, klippa sig, graffitimålning och mycket mer. Intill parken på Lilla Nygatan sätts karuseller upp såsom virvelvinden, lusthuset och nöjesstånd.

Stortorget lockar först och främst de musikglada människorna till Stora Scenen som ligger på Stortorget. Stora Scenen har gästats av artister som Zara Larsson, Rebecca & Fiona och Jerry Williams. Invigning av Malmö Festivalen börjar alltid på fredagen med en stor traditionell augustifest som är inget mindre än en stor härlig kräftskiva. Vid Stora Scenen är alla människor välkomna att ta plats kring de totalt 850m långbord som står uppradade och koppla armkrok med varandra och gunga till tonerna från bandet Grus i Dojjan som står för musiken. Kräftor, mat och dryck medtages själv.

Posthusplatsen ligger nere vid Centralen och här hittar man karuseller, nöjesstånd och man kan även kolla på uppträden på posthusscenen.

Dansbanan hittade man även nere vid Centralen förra året. Dansbanan har flyttats runt under åren som har gått och har haft många olika festivalplatser i Malmö. Här kommer danssugna människor i alla åldrar för att dansa till bland annat Lasse Steffans och Perikles.

60-talstältet – För dem som gillar 60-talsmusik finns det ett tält du kan ta dig till för att lyssna på artister som kommer dit och spela 60-tals låtar.

Barnlandet – Barnlandet hittar du i Slottsparken vid Malmös bästa Stadsbibliotek. Här arrangeras det alla möjliga sorters aktiviteter för barn såsom insektssafari, hinderbana, cykelbana, bok buss, cirkus, ansiktsmålning, pärlbyggning, familje gympa, möjligheten till att besöka en brandbil och mycket mer finns alla dagar i veckan.

Kultur  I tidningen under den här kategorin finns det aktiviteter som Allsång på övre däck, teaterföreställningar, late night karaoke, humorföreställningar mm.

Konst och Design – Under den här kategorin i festivaltidningen hittar du utställningar och workshops. Förra året kunde du få vara med och knyta enda stor matta utav återvunna textiler och mattrasor eller så kunde man lära sig hur man återbrukade sina gamla kläder som bara hängde i garderoben där hemma.

Förr i tiden

Malmös bästa folkfestival föddes 1985 och på den tiden var festivalen från Triangelns köpcentrum ner till Stortorget och slutade precis innan Centralen. Längs stråket från Triangeln till kanalen stod det stånd som sålde allt möjligt såsom väskor, leksaker och T-shirts.  Under åren som har gått har Malmöfestivalen utforskat många olika platser i staden och på ett geografiskt sett har festivalen varit utformat på olika sätt.

En kär gammal tradition som från start år 1985 varade i 21 år var Drakbåtarna som var en tävling mellan betalande företag som gjorde upp i en paddelbåtstävling. Loppet på 300 m längs kanalen och den kortaste tiden var inte allt de tävlade om utan även bästa lagnamnet och bästa dräkterna som kunde vara hur fantasifulla som helst. Det var en stor del av festivalen och lockade mycket folk till sig då många kom och hejda på sina arbetskollegor. Drakbåtsfestivalen var populärast under 1990- talet och lades ner 2006 på grund av att det vara för lite lag som ställde upp i tävlingen.   

Slottsparkens barnloppis arrangerades tidigare varje år i samband med Malmöfestivalen och var då första lördag- och söndagförmiddagen av festivalveckan. Gatan vid Stadsbiblioteket fylldes med barnfamiljer som på filtar lade upp sina saker de skulle sälja. Något år flyttade man loppiset till gatorna bakom Triangeln vid Malmö Opera.

malmofestivalen.se

 

 

Big Slap

Big Slap startades 2013 och är Malmös bästa housefestival (elektronisk dansmusikfestival). Festivalen hålls första helgen i augusti på Tallriken i Pildammsparken som är en cirkelformad plats omringad av stora höga träd. Staket sätt upp runt om med två ingångar. Scenen är placerad i den norra delen av cirkeln för bästa syn för alla, till höger om scenen finns det en VIP sektion. I VIP sektionen finns det tillgång till egna barer och toaletter. Mitt emot scenen i den södra delen hittar du en lång bar som serverar cider, vin och öl. Det finns även några matstånd inne på området men det brukar vara populärt att gå och beställa mat från närliggande restauranger som pizzerior och falafelställen.

Festivalen börjar klockan 12.00 på dagen då den första artisten börjar spela och håller sedan på till klockan 00.00 på natten. Artisterna har fått olika set-tider och tack vare plastarmbandet man får när man kommer dit så kan man komma och gå när man vill under festivalen. Vilka artister som ska komma och spela brukar de släppa en efter en i taget med stora reklamskyltar överallt i staden innan den stora dagen. Världsartister som har varit där och bidragit till den stora succéfestivalen Big Slap är bland annat

  • Sebastian Ingrosso svensk musikproducent och ägare av skivbolaget Refune Records. Var en av medlemmarna i Swedish House Mafia som blev världskända.
  • Rebecca och Fiona svenska duon som inte bara har producerat musik och sjungit utan även gjort en realityserie på tv. 2012 började de turnera i USA.
  • Steve Aoki den amerikanske musikproducenten och grundaren till skivbolaget Dim Mark är även känd för hans galna spektakel som tårtkastning ut i publiken eller gummibåten han åker ut i på folkhavet.
  • Nervo den australienska dj duon som skrev den Grammy vinnande singel ”When love takes over” framförd av David Guetta och Kelly Rowland.

Bara för att nämna några av dem från den långa listan av artister som har varit med och deltagit.

2017 förlängde de festligheterna med en dag och festivalen var då även på fredagen klockan 15.00 – 00.00 men i år har de gått tillbaka till att ha festivalen på en dag, lördagen. Efter uppträdandena i parken finns det en officiell efterfest man kan gå på.

bigslap.se