Bästa Museer i Malmö

Malmö Museer

1841 grundades Malmö Museer i Malmöhus slott med den gamla fängelsehålan. Här kan du se på våra djur och natur. De har även ett akvarium du kan besöka med fiskar ormar och ödlor. Ett stenkast bort från Malmöhus slott ligger Teknikens och Sjöfartens hus där du kan gå in i en riktigt Ubåt. Slottsmöllan vid Mölleplatsen, Ebbas hus på Snapperupsgatan och Wowragården i Södra Sallerup tillhör också museet.

Slottsholmen med Malmöhus slott

Malmöhus slott ligger ute på Slottsholmen. Platsens historia och vår natur är basutställningen på Malmöhus slott men här finns även ett akvarium att besöka. Malmö Konstmuseum och restaurang Wega ligger också ute på Slottsholmen.

 

 

 

Malmö Museers Akvarium 

1937 invigdes museets akvarium men har på senare tid totalrenoverats och utökats till dubbel storlek. Akvariet består av sammanlagt 60 akvarier och terrarier där du får möta en mångfald av djur och miljöer. Det finn tre olika avdelningar i akvariet där kan du få se allt från korallrev till tropisk regnskog och svensk insjö. Möt fiskar, reptiler, spindlar och andra kallblodiga djur.

 

Våra vatten

Visste du att det simmar hajar och rockor i våra svenska vatten? På avdelningen Våra vatten finns allt du behöver veta om grodors förvandling och ålens väg till Sargassohavet och varför musslan kallas för ett levande reningsverk.

Unika och hotade miljöer

Vad kan vi göra för att bevara djuren och miljön de lever i?

Miljön på vissa platser i världen håller på att förfalla och förstöras och påverkar djuren som lever där då det är deras hem. Allt liv i naturen är viktigt och värdefull och därför är djuren på den här avdelningen i Akvariet extra speciella.

Djurens fantastiska funktioner

Upptäck djurens fantastiska sätt att hitta mat, gömma sig eller luras för att överleva. Geckoödlan klättrar på glas. Stenfisken fiskar med ett eget metspö. Den ofarliga mjölksnoken ser ut som den giftiga korallormen.

Dykare i akvariet

Sista onsdagen i varje månad kl. 10.30 kan du se när Michael från SEA-U Marint Kunskapscenter dyker ner och rengör det största karet i det nya Akvarium.

Basutställningarna på Slottsholmen.


Teknikens och Sjöfartens hus

Vill du uppleva hur det är inuti en ubåt? Nu har du chansen att göra det i ubåten U3! Besök basutställningarna Tidernas stad – Malmö 1850 till idag, Himmel och Jord, Muskler och motorer, Kustland, Smart samt Intryck – om Linné. Man kan även uppleva Båtlekrummet, Idéplaneten, utställningen Framtidens fordon och ett riktigt Viggen-plan. I huset finner du de utställningar som ingår i Science Center Malmö Museer.
Basutställningar på Teknikens och Sjöfartens hus.

Adress: Malmöhusvägen 6.
Öppet: Dagligen kl 10–17.
Entréavgift: Vuxna 40 kr
Till och med 19 år fri entré
Studenter 50% rabatt

Gemensam biljett till Slottsholmen och Teknikens och Sjöfartens hus.

Kommendanthuset 

Kommendanthuset vill lyfta arbetet med hållbar utveckling genom samarbete mellan flera förvaltningar på Malmö stad, Malmö Universitet och Malmös närings – och föreningsliv. Idélab hållbar utveckling etablerades 2015 och är en fysisk plats där det finns möjlighet att mötas, utveckla tankar och idéer. För att nå hållbar utveckling behövs ett samarbete mellan de fyra dimensionerna; social, kultur, ekologisk och ekonomisk utveckling.

Kommendanten består av ett ekologiskt kafé, Stadsbyggnadsforum, pedagogisk verkstad, show room, flexibla projektarbetsplatser samt fasta kontor.

Adress: Malmöhusvägen 5.
Öppet: Dagligen kl 10–17.

Ebbas hus 

Ett välbevarat gatuhus från 1910-talet, med inredning som en typisk vedspis, zinkvask, vindskammare och utedass utgör Malmös minsta museum.

Ebba Olsson som bodde i huset donerade det till Malmö Museum 1984 då hon var tvungen att flytta ifrån huset på grund av hög ålder. Innan dess hade Ebba kämpat för att bevara huset forna form genom att vägra sälja sitt hem, medans grannbyggnaderna förändrades på 1960-talet. Malmömuseet köpte Ebba Olssons gamla möbler efter hennes bortgång 1989. Möblerna satte de in i det gamla huset igen och öppnade upp det som ett lokalt historiemuseum 1991.

Adress: Snapperupsgatan 10.
Öppet: onsdagar kl 12–17.

 

Slottsmöllan

Slottsmöllan är en väderkvarn som ligger vid Mölleplatsen ett stenkast från Malmöhus slott. Väderkvarnen byggdes år 1850–1851 och är utav en holländsk variant.

 

Adress: 211 33 Gamla Staden
Öppet: 24 timmar om dygnet.

Fiskehoddorna 

Gillar du färsk fisk och skaldjur så ska du åka till Fiskehoddorna vid Teknikens och Sjöfartens hus. Smaka på goda sillinläggningar eller något från deras egna rökeri som lax och ål.

Adress: Banérskajen 13.
Öppet: Tisdag – Lördag kl 06.30–13.

Fiskehoddorna 

 

 

 

Museispårvagnen

Museilinjen låter dig uppleva hur det var att ta sig runt förritiden i Malmö på spårvagn. Idag har museispårvägen sin utgångspunkt i Banérskajen vid Teknikens och Sjöfartens hus. Turen går sedan vidare via Turbinen och Kung Oscars väg till Stadsbiblioteket. Från Stadsbiblioteket går färden åter via Malmöhus slott till Bastionen där spårvagnen vänder och går tillbaka till Banérskajen. Spårvagnsturen tar ca 20 minuter.

Adress: Banérskajen.
Öppet: Lördag – söndag kl 12–16.24.
Avgift: Vuxen 30 kr
6-16 år 10 kr

Malmö Stads Spårvägar Museiförening.

 

Wowragården

Wowragården har fått sitt namn efter ägaren på 1800-talet Konstantin von Wowern. Gården är en kringbyggd korsvirkesgård med anor från 1600-talet. Sedan 1994 finns Malmö Museers stora samling av jordbruksredskap, skänkt av Gunnar Thomeé på gården. Samlingen innehåller redskap från självhushållningens tid med anknytning till skånsk matberedning som ostformar, ölstånkor, slaktbänkar och gåsabänkar.

Adress: Klågerupsvägen 475A.

 

Chokladmuseet

År 2006 invigdes Chokladmuseet som berättar historian om när Emil mazetti- Nissen kom till Malmö för att starta en choklad- och konfektyrfabrik 1888.

Få kunskap om Mazettis 120-åriga chokladhistoria och hur man tillverkar choklad. Prova olika choklader och hitta din favorit på museet.

Chokladmuseet är ett privat museum som ligger i samma lokaler som Malmö chokladfabrik i Mazettikvarteret. I museet har man samlat det mest intressanta från Mazettis fantastiska historia. Samlingen som är unik och privat består av bland annat redskap, formar, etiketter och roliga, intressanta chokladkuriosa.

Adress: Möllevångsgatan 36 B.
Öppet: Guidad tur tisddag-fredag kl 14
lördag kl 11 och 13 (men med reservation för helgen.)
Avgift: Vuxna 100 kr
7-17 år 50 kr
Student 80 kr

Malmö Chokladfabrik


Moderna Museet Malmö

Moderna Museet Malmö avser att samla, bevara, visa och förmedla modern och samtida konst. Det är Europas ledande museer för modern och samtida konst och har ett självständigt utställningsprogram som visar samtidens mest betydande konstnärer och moderna klassiker varvat med urval ur Moderna Museets rika samling från 1900-talet och framåt.

Moderna Museet Malmö erbjuder en unik upplevelse för hela Öresundsregionen, och är en mötesplats och attraktion för alla som bor i och besöker Malmö. Kopplat till utställningarna ges ett spännande pedagogiskt program för stora som små, samt en rik programverksamhet.

Museets signum har blivit den orangea byggnaden signerad av Tham Videgård Arkitekter som är tillbyggd på en av Malmös vackraste byggnader, John Smedbergs elektricitetsverk från 1901.

Sedan december 2009 finns Moderna Museet på två platser – i Malmö och i Stockholm.

Adress: Ola Billgrens plats 2-4.
Öppet: Tisdag – fredag kl 11-18.
Lördag – Söndag kl 11-17. 

 

Teatermuseet

Med sitt specifika fokus på teater, scen- och manegekonst utgör teatermuseet en unik källa till information kring nöjeslivets historia. Under många år har föreningens medlemmar samlat ihop en betydelsefull svensk kulturskatt som annars kanske hade gått förlorat i tiden.

Deras målsättning är att sprida kunskap om och att öka förståelsen för scen och manegekonst, dokumentera nöjeslivet, både idag och i äldre tider och arrangera utställningar av teaterhistoriskt värde.

Adress: Kalendegatan 5 C.
Öppet: Torsdag – söndag kl 13–16.
Avgift: Vuxna 30 kr
Student 10 kr