Emporia

Emporia är sen 2012 Malmös största köpcentrum med en yta på ca 93 000m2. Här finns tre våningsplan med totalt ca 230 butiker och restauranger. Du kan även njuta av en fin utsikt över Hyllie, Malmö och Öresundsbron uppe på den 27 000m2 stora takparken. På den bästa takparken i Malmö hittar du kikare, sittplatser och trädgårdar och till sommaren finns här även ett café. Vintern 2017 var det premiär för en isbana uppe på takparken, som invigdes den 13 december och är öppen för alla då vädret tillåter.

I det stora parkeringshuset är det lätt att hitta parkering med hjälp av lampor som sitter i taket vid varje parkeringsplats och som visar med grönt eller rött ljus om platsen är ledig eller upptagen. Man kan även ta sig hit med tåg då city tunnelstationen Hyllie ligger mitt emot Emporia intill Malmö Arena.

På bottenplan har du bland annat två matvaruhandlare och systembolaget. Gångarna på de två andra våningsplanen är byggda som åttor och det är lätt att man blir förvirrad vart man är någonstans men till hjälp finns vid varje trappa tillgång till kartor där man kan leta upp den butik man söker efter. Om du blir trött i fötterna och lite hungrig av att gå i alla butiker så finner du i mitten på andra planet en food court med maträtter inspirerande från alla väldens hörn. Du hittar även caféer och restauranger utplacerade på olika ställen på Emporia.

 

Triangeln

Triangeln – eller ”Triangelen” som det heter på malmöitiska, har fått sitt namn då det i samband med Baltiska utställningen år 1914 skapades mycket spårvagnstrafik in mot centrum och man gjorde en triangelformad refug där spårvagnarna möttes. På 80-talet bildades ett köpcentrum med Domus i botten och med förslaget att det även skulle byggas ett 22-våningar högt hotell i anslutning härtill som numera är Scandic. År 1989 döptes köpcentrat om till Triangeln Köpcenter och har sedan dess blivit ombyggt till dagens tredje största varuhus beläget mitt i city i Malmö. Här finns gott om restauranger och de flesta har de samlat på sidan mot Johanneskyrkan och City Tunneln där det finns en öppen plats så att man på sommaren kan flytta ut och sätta sig på deras tillhörande mysiga uteserveringar. 2010 blev det enkelt att ta sig dit med tåg då City Tunnel blev klar. Det finns ett stort parkeringshus under byggnaden som har upp- och ner fart på två håll, ett mot Johanneskyrkan och ett mot Malmö Opera. I direkt anslutning till Triangelns köpcenter kommer du på gågatan som tar dig upp till Gustav Adolfs Torg.

 

Gågatan

Södra Förstadsgatan sträcker sig från Triangelns köpcenter till Gustav Adolf Torg där Södergatan sedan tar vid och fortsätter upp till Stortorget och utgör tillsammans den så kallade Gågatan. Här längs denna gata hittar du butiker, trevliga caféer med uteserveringar och restauranger. De senaste åren har butiker fått lägga ner på grund av de för dyra hyrorna men det kommer ständigt nya butiker som mer än gärna välkomnar människorna som strosar runt på stan. Innan du kommer till Gustav Adolfs Torg kommer du till kanalen där du kan sätta dig och vila på en av trapporna som finns i anslutning till kanalen och betrakta vattnet och folkmyllret.  Du kan även besöka någon av restaurangerna som finns på Södertull som kommer efter kanalen. Här ligger även Malmös bästa och största biosalong Royal. Väl på Gustav Adolfs Torg har du HM hörnan på din högra sida som är en mycket populär mötesplats. En gång per år i augusti anordnas här Malmö Festivalen i en vecka och då fylls torget med en massa matstånd. Från början så var HM byggnaden Malmö Theater som uppfördes 1807-1809. HM tog 1973 över huset för att expandera sin butik. Vandrar man sedan vidare på gågatan hittar man bland annat det stora Åhlens City och Svenssons i Lammhult som har fina design möbler och heminredning från över 200 kända varumärken, kommer man till Stortorget. Här finns många stora fina gamla byggnader där man bland annat hittar inredningsbutiken Bolia, och två väletablerade restauranger Rådhuskällaren och Årstiderna i Kockska Huset.

 

Hansa

Hansa är precis nyrenoverat och på bottenplan är det en härlig öppen planlösning där butikerna flyter samman med varandra. Från början fanns här den gamla yllefabriken som hete Doffeln. 1963 öppnade NK här som upphörde 1991 och fick då namnet Hansa Kompaniet. År 2003 slogs två gallerier ihop med en gångbro och bildade nuvarande Hansa med det västra och östra husen. Här andas det lyx då du hittar bland annat Chanel, Odd Molly, Gant och Rizzo bland butikerna.  Behöver du handla matvaror så har du ICA i källaren i det östra huset närmast Studentgatan och här hittar man även systembolaget. Hansa ligger mitt i stan där en del av det västra huset är samma byggnad som HM vid Gustav Adolfs Torg.

 

Mobilia

Inte så långt ifrån sjukhusområdet ligger Mobilia som från början var en textilfabrik som hette MAB och MYA men år 1968 flyttade första butikerna in och är idag uppdelade på tre olika byggnader. Första byggnaden räknat från Inre Ringvägen är den största med ett tillhörande parkeringshus där man kan stå gratis. Här ligger de flesta butikerna med två snabbmatsrestauranger och två Espresso House. I mittbyggnaden som renoverades helt för några år sen finns en matdel där du hittar olika restauranger och runt omkring matsektionen finns det flera olika klädbutiker mm. Här finns även tillhörande parkeringshus under byggnaden som är gratis.  I den tredje och sista byggnaden finner du även här både butiker och restauranger som ligger separat var för sig.

Mobilia jobbar mycket med hållbarhet och har en sida på hemsidan som de har döpt till 100 steg. På sidan visar de vilka steg de gör och hur de gör förändring, bland annat har de satt upp bikupor på taken, gjort tre insekts hotell, planterat nya träd och skapat en hållbar shoppingkasse i 100% återvunnen bomull. På torget mellan den första och andra byggnaden har de satt upp ett ute gym som är gratis för alla att använda och här pågår ständigt andra aktiviteter.

Emporia

Alla dagar 10 – 20

Triangeln

Mån – Fre 10 – 20
Lör – Sön  10 – 18

Hansa

Mån – Fre 10 – 19
Lör           10 – 17
Sön          12 – 17

Mobilia

Mån – Fre 10 – 20
Lör – Sön  10 – 18