Möllevången

Möllevångstorget är det bästa torget i Malmö om du vill uppleva kulturer från många delar av världen. På själva torget brukar här dukas upp med olika stånd med allt från frukt, grönsaker och blommor. Runt om torget har du massvis med restauranger där du kan få riktigt goda smakupplevelser. Känner du för att laga något gott hemma så hittar du även många olika butiker här där du kan hitta varor som inte går att hitta i en vanlig matbutik.

På torget står även statyn ”Arbetets Ära” av Axel Ebbe som föreställer en grupp av människor som lyfter upp ett granitblock. På granitblocket kan man se Malmös skyline som det såg ut på 1930-talet.

På kvällarna är det ett populärt ställe att hänga på då här är många krogar man kan gå på och ta sig en öl, vin eller en god drink.

 

Lilla torg

Lilla torg är ett mysigt torg centralt i Malmö stad som är omringat av restauranger. På sommartid kan du sitta och njuta på någon av restaurangernas uteservering och bara koppla av med något att äta eller dricka och kolla på folket som vimlar där. På kvällarna förvandlas det till det bästa torget i Malmö för nattlivet dit många kommer för att hänga med sina vänner över ett glas vin, öl eller en drink. Förr i tiden i början på 1900-talet låg här Malmös största saluhall mitt på torget. 1951 var saluhallen i behov av en renovering som hade inneburit högre hyror för hyresgästerna och som de inte ville betala för. Saluhallen revs ner 1968 för att åter öppna upp torget och framhäva de äldre bebyggelserna med anor från 1500-,1600- och 1700-talen som torget omgives med. Medeltidskänsla skulle införas på torget och med hjälp av kullersten och en brunn på torget skulle man få fram den känslan och bilda en kulturhistoriks plats.

 

Davidshalls torg

Davidshalls torg är ett mysigt litet torg ett stenkast från gågatan och kanalen i Malmö där du hittar kaféer, restauranger, butiker och barberare. En stor del av torget är en parkeringsplats men där är buskar som på sommaren avskiljer parkeringsplatsen från den delen av torget som blir en härlig plats att sitta på och ta en fika. Här finns träd och planteringar som verkligen ger torget en mysig känsla.

Förr i tiden hade polisen en del av sin verksamhet i huset som är klätt i murgröna, men i dagsläget håller de nu på att bygga om huset till bostäder men man ska förvara fasaden utåt mot torget.

Runt 1840-talet fanns Kockums mekaniska verkstad och gjuteri vid torget. Här tillverkades lantbruksredskap, bränneriapparater, spisar, äggkläckningsmaskiner mm. Denna verksamhet upphörde i slutet av 1800-talet och flyttade då till Kockums område i hamnen där den sammanlänkades med varvsverksamheten. Det bedrevs i början av 1900-talet torgverksamhet där man kunde köpa bland annat blommor, ägg, frukt samt tuppar och hönor.

 

Gustav Adolfs torg

Gustav Adolfs torg är det mest centrala torget i Malmö och omges av restauranger, hotell, butiker och en kyrkogård. På torget hittar du fem fontäner och ett stort klot som är skapad av konstnären Sivert Lindblom. På västra sidan av torget innan kyrkogården går stadsbussarna. På den norra sidan av torget ligger Elite Plaza Hotel och på den östra sidan har du gamla Malmö Theater där H&M har sin butik. Under en vecka i augusti är det festival i Malmö och då förvandlas torget till ett stort kök med många matstånd från alla världens hörn.

 

Stortorget

Stortorget ligger mellan Centralen och Gustav Adolfs Torg i Malmö. Vid torget ligger Malmö Rådhus med en holländsk renässansstil på fasaden, i källaren har man behållit de två tunnvalven som ligger parallellt med varandra och här hittar du restaurang Rådhuskällaren.

Apotek Lejonet som ligger på samma sida som Rådhuset byggdes på senare 1890-talet med stora skyltfönster och iögonfallande utsmyckningar inuti lokalen. Apoteket fick namnet Lejonet då det på den tiden skulle vara enklare att skilja apoteken åt som fanns i stan.

Biografen Spegeln som ligger på den södra delen av torget byggdes år 1934 och hette då Alcazar. Här finns tre salonger Alcazar, Camera och Salong Bar Deco vars namn är historiskt kopplade till biografen. I den sist nämnda salongen har du möjligheten att sitta och äta och dricka till filmen. 2014 blev Spegeln Malmös första och bästa biobar då de öppnade en bar och bistro i foajén.

Kockska huset är ett historiskt hus som uppkom på 1500-talet och ligger på den västra sidan av Stortorget. Numera ligger restaurang Årstiderna här.

Hotell Kramer är döpt efter ett tyskt par som kom till Malmö 1863. Hotellet är byggt i fransk nyrenässansstil och stod klart 1878. I dagsläget ägs hotellet av Scandic Hotels.

Ryttarstatyn på torget tillkom 1896 och är en avbildning av kung Karl X Gustav. Skaparen av statyn är John Börjeson.

 

St: Knuts torg

St: Knuts torg är ett mysigt torg i närheten av folketspark som är omringat av stora träd, låga buskar och bänkar. I hörnet som gränsar till Amiralsgatan och Sankt Knuts Torg ligger Marias gatukök. På sommaren tillkommer här uteservering från kaféerna och restaurangerna som ligger i närheten. Förr i tiden bedrevs här väldigt mycket torghandel med försäljning av bland annat grönsaker, frukt och blommor mitt på torget. Runt torget fanns mjölkaffär, köttaffär, kaffeaffär och cykelhandlare som idag är caféer eller restauranger istället. Nu på dem senare tiderna så har det blivit väldigt populärt bland ungdomar att bosätta sig här kring torget då det ligger centralt med närhet till det mesta.

 

Drottningtorget

Drottningtorget uppkom på 1810-talet och blev uppkallat efter Sveriges drottning. Det gula huset vid torgets norra sida var förr i tiden ett ridhus men som på 1900-talet blev till Malmös första saluhall. Idag hittar du Boulebar här i den byggnaden och de har en inomhusbana och en utomhus bana uppbyggd på torget. Ibland på våren och sommaren arrangeras här bland annat loppmarknader och Bondens Marknad där det säljs närproducerad mat av högsta kvalitet direkt från producenterna.